Колко струва отглеждането на куче?

Искате да си осиновите куче или закупите такова от стопанин? Трябва да знаете, че всяко животно си изисква отглеждането и то може да бъде скъпо.

Като за начало е хубаво да знаете, че отглеждането на едно куче може да ви излиза месечно между 50лв и 200лв. Цената за това зависи според начините на отглеждане, както и условията, в които се намира.

Разходи при вземане на куче

Прегледи при ветеринар

Често се осиновяват малки кучета, които са на възраст поне 40 дена, но и в редки случаи те могат да бъдат по-големи. Когато осиновявате куче е хубаво да знаете дали е кастрирано, има ли чип, страда ли от някакво заболяване и какви инжекции са му слагани.

По време на взимането на куче, вие го взимате без никакви посещения при ветеринар и ще се нуждаете от такова, за да се установи здравето на кучето. При първото си посещение ще откриете, че ветеринарските услуги могат да бъдат скъпи, но не се използват всеки месец.

Както при зъболекар за хората, кучетата също се нуждаят от периодични прегледи и те излизат на цена между 20 и 40лв. По време на преглед на кучето се поставят нужни капки за обезпаразитяване, както и може би инжекции, които подпомагат на имунитета му.

За инжекции се заплащат допълнителни суми, които могат да бъдат между 40лв и 150лв. Тези инжекции се поставят само 3 пъти през техния живот и след тях могат да излизат навън без да има опасност за техния живот.

В някои случаи може да се постави микрочип, който служи за излизане от държавата. Чиповете обикновено са на стойност 50лв, но понякога и повече. 

Играчки за кучето

На всяко куче често му доскучава да бъде само в дома или да не му се обръща внимание. Играчките са едно от най-честите решения, за да се спре гризането на предмети в дома, както и уплътняването на времето на кучето.

Може да намерите всякакви играчки за куче, като най-евтината цена за играчка започва от 3лв и може да достигне до 50лв. 

На въпроса за цените може да се отговори по един лесен начин. Много често по-скъпите играчки са и по-здрави. Те гарантират по-дълъг живот и интерес от страна на кучето. За по-големите породи тези играчки са най-доброто решение, като за по-малките дори евтините играчки биха свършили работа.

Кучешки пособия

Кучешките пособия са най-важното в живота им. Те се нуждаят от купичка за вода, купичка за храна, както и удобно легълце. Това са само базовите неща, без които вашето животно не може да живее. 

В началните си дни, а може и месеци, то ще се нуждае от собствено легълце, където може да се усамотява, защото при отделяне от майката, те изпадат в депресия.

Най-скъпия предмет от трите изброени е кучешкото легълце. Може да намерите такова за всякакви породи на цени от 40лв, както и по-скъпи, ако желаете маркови и по-издръжливи кучешки легла.

За купичките има всевъзможни цени и всяка купичка би свършила работа. Най-евтините може да откриете в големите магазини започващи на цени между 5лв и 10лв на купичка.

Ако кучето яде храната си бързо, може да му купите специализирана купичка, която струва не повече от 15лв и би забавила бързането му да си изяде храната.

За малки кучета

Малките кученца са често и големи пакостници. Обожават да обикалят и вършат работата си навсякъде. Като им изникнат и зъбките, често ще се опитват да гризат вашите мебели, облекло или инструменти.

За да се предпазите от подобни неприятности, можете да закупите клетка за куче, която започва на цена от 50лв и може да достигне до 400лв. Важно е да имате в предвид размера на кучето. 

Ако закупувате клетка, в която да поставяте кучето си, когато е без надзор, то тя може да бъде по-голяма, за да си има място за игра.

Тази клетка може да бъде и бъдещото му местенце с легло, ако то си я хареса и пожелава да влиза вътре, за да подремва или пренощува.

Отделно, ще имате нужда и от памперси за кучето. Преди третата ваксина не е препоръчително да се изкарва кученцето и за това то трябва да си върши работата вкъщи. 

Големите магазини, както и специализираните магазини за кучета, предоставят памперси или пелени за кучета, които се използват точно за такива нужди. 

Пелените за кученца излизат на цени от 30лв за 5 пелени.
Храна за кучета

Храненето на кученце може да излиза скъпо, тъй като тяхната качествена храна започва от 15лв за килограм. Тя зависи от много фактори като възрастта, породата и здравословното състояние на кучето. 

В зависимост от техните предпочитания, както и нужди за хранене, много притежатели на кучета купуват най-ниския клас храна от големите магазини. Най-често тази храна е неподходяща и може да допринесе към хранителни проблеми на кученцето.

Важно е да се купува по-висок клас храна или при нужда, да се консултирате с магазин за животни, където могат да ви предложат ефикасни решения на не много високи цена.

Най-често притежателите на кучета купуват чувалчета с храна тежащ 10КГ и излиза не повече от 70лв. В зависимост от марката, може да намерите доста високи класове храни на подобни цени. Те издържат кученце за месец, а дори повече, като трябва да се взимат в предвид неговите килограми.

Грижа за кучето

Всяко куче изисква грижи, особено, когато стане дума за тяхното здраве. От стопаните се изисква да закупят нагръдник за кучето си, заедно с повод. Те се забелязват на общи цени между 30лв и над 100лв, като зависи породата и размерите на кученцето, което ще притежавате.

Трябва да се има в предвид, че ще трябва да се сменят с времето, защото вашето куче ще расте до първата си годинка и половина.

Ако кучето е болно или има заболяване

Някои кученца имат заболявания или боледуват по-често от други, което може да излезе солидно при посещаването на ветеринар. Примерно, ако кученцето има проблеми с козината или стомаха, се започва с изследвания, които могат да надвишат 100лв.

Тези изследвания се правят, за да се отстранят неприятни проблеми. В повечето случаи проблемът на кученцето е по-малък и често лекарствата му, които се изписват са не повече от 30лв до 50лв, а проблемът изчезва до месец.

Колко струва грижата на кученце?

Като вземем в предвид възрастта и породата на куче, можем да установим, че грижата излиза не повече от 100лв месечно за възрастон куче. При малките кучета често се отделят около 300лв на месец, но тези пари спадат с времето, като се намалят нуждите и процесите му.

Дори в тежки моменти, когато кученце боледува, тези пари не надвишават повече от 250лв еднократно, което прави гледането на кученце не толкова скъпо за всеки бъдещ собственик.