Колко често трябва да водим куче на ветеринар

Колко често трябва да водим куче на ветеринар

Ако сте собственик на куче и искате да бъде в отлично здраве, трябва да посещавате ветеринар повече от веднъж на година според неговата възраст. Както може да сте чували, при по-малките кученца, честите посещения във ветеринарната клиника, могат да бъдат полезни за неговото бъдеще.

В тазия статия ще разгледаме какви графици може да направите за периодични прегледи на куче във ветеринарна клиника.

Кога трябва да заведем кучето си на ветеринар?

Като изключим болести, заболявания, както и инциденти с кученцата, воденето им периодично на ветерина може да бъде полезно за тяхното здраве. 

За да направим избора ви на график по-лесен, ние сме разграфили възрастовите групи кученца на 3, което е честа практика сред собствениците.

Кучета на по-малко от година

Ако имате кученце на по-малко от година, то е най-добре да го водите поне на всеки месец, докато не му се сложат всичките ваксини. След ваксинния период, може да се консултирате с ветеринаря за допълнителни срещи през месец или два, за да се следи здравето на кучето.

Заедно с третата ваксина може дори да заведете кученцето си за нанясане на чип, който би помогнал за излизането с него извън държавата.

Докато кучето ви расте, ще му се налагат множество промени, които засягат храната и неговите навици. Добрият ветеринар винаги ще ви посъветва за храна, която би се предпочела от куче от неговата порода, която е и богата на витамини, мазнини, и други.

Кучета до 7 години

След навършването на първата година, прегледите в клиниките драстично намаляват до 2 или 1 пъти в годината. В тези периоди може да посещавате ветеринаря си за профилактични прегледи и нужните обезпаразитявания за кучето.

Най-късно след навършване на 3 години, може да се направи и кастрация на кучето, която би предотвратила развиване на бъдещи проблеми. 

Ако не смятате да пускате кучето си за създаване на деца, то е най-добре след шестия и преди деветия месец, да се заведе на ветеринар за кастриране. Това би намалило шансовете за рак на матката и други болести при женската, както и рак на простата при мъжките кученца.

Ако сте решили да направите кастрацията, то вашето кученце ще бъде коренно променено с времето и неговите месечни нужди ще отпаднат с времето.

Кучета над 8 години

Когато куче премине 8 годишна възраст, прегледите отново трябва да се увеличат, за да се следи неговото здраве. При по-старите кученца, заболяванията и болестите са много по-чести, което води до нездравословен живот.

За да се предотвратят нежелани реакции, е най-добре да водите вашето кученце поне веднъж на 3 месеца за периодични прегледи. Тези прегледи може да бъдат за кръвни, уринни и други изследвания, които ще дадат идея на ветеринаря какво е здравето на кучето ви.

В много чести случаи тези изследвания помагат за откриването на проблеми в ранен стадий, както и тяхното предотвратяване.

Кога да посетите ветеринаря незабавно?

Ако вашето кученце не се чувства добре или има резки промени в неговия живот, то може да страда от заболяване и да се нуждае от помощ. 

Най-често това състояние се съпровожда с по-нисък или никакъв прием на храна, минимално пиене на вода, както и резки промени в уринирането на кучето.

При по-енергичните кученца този процес по-трудно се проследява, но ако забележите нещо необичайно, може да заведете кучето на ветеринар за бърз преглед.

Ветеринарят ще направи нужните тестове и определи каква може да е причината за резкия спад в тяхното жизнено състояние.