Как да изберем ветеринар за кучето си

Преди или по време осиновяването на куче е важно да имаме ветеринар, който ще се грижи за неговото здраве. При избор на ветеринар е нужно да се потърси професионалист, който може да открие съществуващи проблеми и подпомогне за здравословния живот на вашето куче.

5 решения за избора на ветеринар

1. Локация на ветеринарната клиника

Локацията на ветеринаря играе важна роля, защото в случай на тревога, кучето трябва да се прегледа възможно най-бързо. Има десетки ветеринарни клиники във всеки град, но най-близката може да бъде често животоспасяващо. 

Не само ще можете да се придвижвате по-бързо, а и ще намалите стреса за кучето, тъй като пътя му ще бъде познат и приятен. Често и кучетата не харесват дългите придвижвания с коли, което ще ги държи бодри до достигането на ветеринарната клиника.

2. Работно време

Работното време играе съществена роля при избора на ветеринар, тъй като проблемите с кученцата могат да възникнат по всяко време. Най-често ветеринарните клиники работят с фиксирано работно време, но се намират и денонощни места, в които може да закарате вашето куче. 

Ако не разполагате с денонощна клиника във вашия град или район, то може да потърсите тази с по-добро работно време. Много често се срещат ветеринарни клиники с по 12 часа работно време, което ги прави по-достъпни за стопаните.

3. Репутация на ветеринаря

Репутацията на един ветеринар е определящия фактор, дали може да заведете домашния си любимец и да бъдете спокойни при наложима операция или преглед. В интернет може да откриете всичко. Особено, репутацията за ветеринар.

На база мнения от онлайн потребителите, можете много по-лесно да разберете дали клиниката и човекът избрани от вас, ще бъдат идеални за бъдещето на кучето.

4. Специализиране на клиниката

Специализирането на клиниката е важно, като се има в предвид дали тази клиника се грижи специално за кучета и с каква апаратура разполага. Понякога кучешките заболявания се нуждаят от специална апаратура и тестове, с които не всички клиники в района разполагат. 

Ако вашето кученце е по-особено и се нуждае от допълнително грижа, записването му специализирана клиника за кучета би била препоръчителна, макар и по-скъпа.

5. Препоръки за ветеринари

Най-лесния начин, по който много от стопаните си намират клиника е чрез препоръки. Често се запитва от уста на уста, коя клиника предлага най-добрите условия и отговорите са често задоволително. Ако вашето кученце не страда от редки заболявания и е в добро здраве, препоръките от обикновения стопанин, могат да ви спестят доста грижи и усилия.

Среща с ветеринарния лекар

За затвърждаването на вашето решение, срещнете се с ветеринарния лекар за преглед на вашето куче. През това посещение може да наблюдавате грижата и всеотдайността към вашето куче, според което може да вземете решение, да ли да посещавате клиниката в бъдеще.