Как да осиновим бездомно куче от приют?

Осиновяването на куче от приют е преференция на повечето хора, вместо да си закупят директно от собственик. Обаче, много бъдещи собственици се запитват за процедурите, които трябва да се направят преди осиновяването.

За да улесним процеса и помогнем в осиновяването, ще ви обясним стъпките за осиновяване на бездомно куче от приют.

Как да осиновим куче от приют за животни?

Избиране на приют

Като за начало избирането на приют за осиновяне на кучета е от съществена важност. Макар и да има стотици приюти в България, най-близкия може да бъде най-полезен, тъй като има изискване за посещаване преди осиновяване.

При влизането в приют с цел осиновяване, не е задължително да изберете бъдещото си куче веднага. Можете да прегледате всички приютени животни и прецените дали отговарят на вашия критерий.

За един приют е важно бъдещия собственик да бъде отговорен към кучето и за това са поставени правила, които трябва да се спазят.

След като сте избрали бъдещия си домашен любимец, може да започнете с попълването на въпросника.

Попълнете въпросник.

Съдържанието на един въпросник е винаги различно и направено с цел приюта да разбере, дали вие можете да се грижите за дадено животно. В него има въпроси изцяло свързани с вашите предпочитания, опит с кучета и желанията ви за бъдещ обитател на вашия дом.

След като успешно сте попълнили въпросника, ще бъдете уведомени по телефон или емайл. Ако въпросникът е попълнен на място, ще пристъпят към вас с трета стъпка, която е разговор, за да ви преценят като човек.

Разговор с отговорници в приюта за кучета

Макар и не толкова честа практика, може да ви се наложи разговор с отговорниците в приюта за кучета. Тази стъпка цели опозноване и в зависимост от вашите отговори, успешно осиновяване на домашен любимец.

Най-често чрез тези разговори, отговорниците в даден приют, могат да ви намерят идеалното куче, ако вие не сте успели все още.

След като някои кучета са по-оскъдни и имат по-големи нужди от други, отговорниците се стараят по вашия критерий да намерят куче.

Ако е намерено куче според вашия критерий, може свободно да се премине към следващата стъпка, а тя е опознаване на кучето.

Посещения и опознаване на кучето

През годините се е развила практика, в която вие трябва поне два пъти да посетите и опитате опозноване с бъдещото ви куче. Макар и прекалено кратък период, тази практика е показала, че за тези 2 срещи може да се види дали вие като собственик и кучето като ваш бъдещ приятел ще си паснете.

В много от случаите кучетата директно свикват с техните собственици и желаят своето преместване от приют към дом възможно най-бързо.

При такива обстоятелства и уверение на отговорниците в приюта, че сте годен собственик, вие сте преминали всички изпитания и сте готови за нов приятел в дома.

Документи и осиновяване на куче

По време на оформянето на документи и преди осиновителния процес, приюта ще ви обясни всички прегледи и характеристики за кучето. В много от случаите вашето бъдещо приятелче може да бъде кастрирано, но това не бива да ви отчайва.

Отделно, кученцата изискват имунизации, които се правят във ветеринарни клиники. Често те са извършени в приюта, но ако вашето куче няма тези имунизации, ще трябва да ги поставите след осиновяването.

На последно място, ще ви се обясни каква храна е давана на кученцето, за да използвате същата или замените с друга от по-висок клас.

След което ще ви бъдат дадени документи за осиновяване, които трябва да бъдат попълнени, за да можете законно да притежавате своето кученце.